Anette Gustafsson Art

Press

Anette Gustafsson Art

Press

only in Swedish

only in Swedish

Smärtsamt vacker start på 2019

” De stora papprena blänker som stålplåtar och hypnotiserar redan på avstånd. Hur tusan har hon burit sig åt? Ändå undviker hon som sagt den neurotiska exaktheten. Inte, dock, genom att ta sin tillflykt till det diffusa, utan med hjälp av breda penslar som avsiktligt skapar abstrakta geometriska fält mitt i allt det naturalistiska. Det är återigen smärtsamt vackert. Det är lysande.”

Michael Hancock
Nya Åland 2019

Skrotdjur och akvareller i harmoni

”Anette Gustafsson säger att hon söker en enkelhet i bilderna. Här får detaljerna stå tillbaka till förmån för de grova penseldragen. – Jag jobbar mycket vått i vått och låter de större målningarna torka i olika vinklar på stora skivor så att färgen ska rinna som jag vill. Många känner säkert till hennes skärgårdsakvareller sedan tidigare. Den här gången finns även andra landskapsmiljöer med, skogen är ett exempel.”

Annika Kullman
Ålandstidningen 2019

Blickar djupt i elefantens öga

”Elefanten är ju ett fascinerande urdjur med grov hud, med spännande struktur, förklarar hon och stryker med handen över ett gråsprucket elefantben på en av bilderna. Men det är inte elefanter i sig hon vill måla, utan individer. – Jag vill komma riktigt nära och skapa porträtt. Det börjar med ögonen, berättar hon.”

Petter Lobråten
Ålandstidningen 2019

Blandat och bländande på Skarpans

”Det tycks vara huden hon har gått igång på. Elefanterna har hon träffat på i Thailand och tagit med sig känslan av hem. Hon målar ur minnet och har försökt överföra den där veckiga urdjurs-känslan – elefantvarats olidliga tyngd – till de stora styva akvarellpappren. Hon representerar konstnären som är sin egen gruva – hon gräver inåt och ser vad hon får fram, i nästan samma förundran som åskådaren.

Michael Hancock
Nya Åland 2019

Elefanter på Skarpans

”När hon har gjort sina elefantporträtt har hon gått hårt åt materialet, hon har ristat och skrapat i akvarellpappret för att få fram elefantens skrynkliga hud med veck, rynkor och hårstrån. Det är individen hon försöker fånga i varje målning och bakgrunden saknar i sammanhanget helt betydelse, den lämnas mestadels helt vit, omålad.”

Eva Nyberg
Ålands Radio 2019

Reportage i Ålands Radio

“Att ett plus ett kan bli tre får man åter bevis för i den nya utställningen på Ålands konstmuseum. Kombinationen av Anette Gustafssons stämningsfulla landskapsmålningar fulla av ljus, rymd och dagrar och Johan Karlssons djurskulpturer av metallskrot är mycket slående.”

Eva Nyberg
Ålands Radio 2019

Väsby Konsthalls Akvarellstipendium 2017

“Anette hämtar sin inspiration i naturen, oftast vid havet och i öppna landskap. Hon låter sina känslor rinna över papperet. Hon är fascinerad av ljuset och stämningar, av det föränderliga. Hon älskar det stora formatet, där hon styr pigmenten med breda penslar och mycket vatten. Akvarell är hennes material.”

Väsby Konsthall
2017

Akvarellmålaren som söker nya vägar

”När vi möts har hon just blivit antagen till Nordisk Akvarell 2016 med två bilder, båda föreställande elefanter. Ett motiv som hon just nu är helt fascinerad av och vi pratade omgivna av elefantakvareller där jag fick behärska mig för att inte klappa deras realistiskt sträva hudar.”

Jaqueline Stare
Akvarellen 2016

Elefanter och landskap på Lilla K

“Färgskalan går i mjuka blå och bruna toner, med ett disigt ljus som skapar en vemodig och eftertänksam stämning. Hennes landskap är öde, med vidsträckta vattenspeglar, bulliga moln mot en vid himmel och klippformationer i hemlighetsfullt ljus.”

Margaretha Levin Blekastad
Norrtelje Tidning 2016

Aktuell med Europafrimärket Skog, Posten Åland

”Åland är nästan täckt av skog. Nästan 60% av Åland är täckt av skog så årets Europatema passar Posten Åland perfekt! Konstnären Anette Gustafsson har avbildat en vacker skogsrand… Det här är Anettes andra frimärke för Posten Åland.”

Ålandsposten Frimärken
2016

“Jag är inte intresserad av soliga blå himlar”

”Anette Gustafsson har ett särskilt öga för naturens nyansskiftningar och ljusspel… På staffliet står en akvarellmålning med björkar i ett varmt gult morgonljus, ett vårljus med blå skuggor över snön… Som betraktare känner man igen sig, men bilden är filtrerad genom Anettes inre.”

Sara Borg
Allt om Roslagen 2011

Nordiska Akvarellsällskapet

”Jag har mött många som började måla redan som barn och som ser sitt måleri som en självklar del av deras tillvaro. Jag har dock aldrig träffat någon som så envist och ensamt sökt sig fram i sitt bildskapande som Anette Gustafsson. Hon har samma känsla när hon målar, som hon har när hon är ute i naturen. Det blir ett slags meditativt tillstånd som är absolut nödvändigt och som berikar hennes liv.” ”Ibland är hon expressiv i färgen, ibland mjuk och skimrande, allt mindre påtagligt realistisk som i många tidigare Rödhamnsakvareller. I en del senare målningar finns en dragning åt kubism och abstraktion i spelet mellan ytor och atmosfär, i andra fasta konturer.”

Jaqueline Stare
Akvarellen 2010

Med havet som inspiration

”Frimärket ”Dykning” är Anettes första frimärke. Men hon har också tidigare målat beställningsjobb. – Det har både för- och nackdelar. Det roliga är att man ställs inför en annan motivkrets och ska hitta det kreativa där, det känns nytt! Och det är ju givetvis också en uppskattning och en bekräftelse att jag blir anlitad.”

Ålandsposten Frimärken
2010

Mjuka toner från skärgården

”Tonen är dov och lite disig. Stillsamt dröjande. – Jag söker efter det där som man nästan bara anar, färg som glimmar till en liten sekund, säger Anette Gustafsson.” ”Hennes akvareller har en dov och stillsam ton. En stämning av eftertanke och vila i närheten till naturen. Ljuset är milt, med en känsla av senhöst och skymning.”

Margaretha Levin Blekastad
Norrtelje Tidning 2009

’”Anettes känslor rinner över pappret”

”Nu visar Anette Gustafsson stämningsfulla akvareller på Galleri Lugn & ro i Eckerö. Med sin personliga stil höjer hon nivån på åländsk akvarellkonst med flera meter.” ”Inne i kaféet på Eckerö post- och tullhus står inramade akvareller i dova färger som berör djupt och öppet. De flesta motiv är hämtade ur skogen framför Anette Gustafssons fönster i hemmet i Norrtälje. Men de är inte avbildande utan uttrycker istället en känslostämning i utrymmet mellan träden, marken och himlen.” ”Jag tittar mig omkring på Anettes lockande landskap och tänker att många kan måla i akvarell, men inte alla kan berätta någonting med vattnet och färgerna. Det gör Anette.”

Benita Mattson-Eklund
Ålandstidningen 2009

”Akvareller från Rödhamn sammanställda i vacker loggbok”

”När Anette Gustafsson fångar Rödhamn i akvareller så är det just ljusets lek över landskapet som är det intressanta. Solljus genom en lucka i molnen träffar väggar och tak på husen och får dem att vibrera och lysa av det oväntade ljuset. Några sekunder senare är det ljusspelet borta och ersätts av en dovare färgskala. Det blir väldigt tydligt när man bläddrar i den pinfärska akvarellboken.”

Benita Mattson-Eklund
Ålandstidningen 2008

Galleri Stenlund

”Anmärkningsvärt hur många goda akvarellister man ser just nu på gallerierna. Om utrymme funnes kunde fler av dem bli omnämnda, men att förbigå Anette Gustafsson vore helt galet. Hennes målarrevir är skärgården: speglingar i vatten, himlar i kvällsljus, segelbåtar i stilla hamnar, lanternor som sprider ett genomträngande ljus i töcken och dimma – ett ljus – och skuggspel som är avspeglingar av inre tillstånd, inte verklighetstrogna avbildningar. Den förr lite brunmurriga färgskalan har bytts mot en något ljusare. Som självlärd har Anette Gustafsson uppövat en imponerande färdighet.”

Lars-Erik Selin
Svenska Dagbladet 2003

Konstnärinna med havet som arbetsplats”

”… den starka känsla för naturen som är så omisskännlig i Anettes verk, är en känsla de allra flesta kan känna igen och förstå. Det har sagts att en konstnär är den som ser skönhet där ingen annan ser den. Själv skulle jag vilja säga att en konstnär är den, som inte bara ser den utan också förmår visa andra den skönhet som vi inte upptäcker av oss själva. Och det förmår Anette Gustafsson göra.”

Mats Hedström
Norrtälje Magasinet 1999

”Fascinerande bildskildring från resan över Atlanten”

”Framförallt frapperas man av att hon lyckats skildra de fantastiska växlingarna i ljuset i sina luftiga och känsligt utförda akvarellmålningar. Att Anette Gustafsson väl tagit till vara veckorna på havet visar den variationsrikedom hon visar i sina bilder. Med akvarellpenseln fångar hon snabbt det till synes ständigt skiftande färgspelet.” ”Man kan tycka att motivvalet borde bli ganska begränsat ombord på ett ensamt fartyg mitt ute i Atlanten, men Anette Gustafsson bevisar motsatsen. Hon hittar ständigt nya vinklar. En del av bilderna skildrar förstås också arbetet ombord. Men allra mest tilltalad tycks hon ha varit av att ta del av de färgsymfonier som utspelar sig kring henne och där fartygets olika delar ofta får utgöra förgrunden.” ”Hon blir på något sätt allt friare och djärvare, mer respektlös.”

Esse Jansson
Norrtelje Tidning 1996

Smärtsamt vacker start på 2019

” De stora papprena blänker som stålplåtar och hypnotiserar redan på avstånd. Hur tusan har hon burit sig åt? Ändå undviker hon som sagt den neurotiska exaktheten. Inte, dock, genom att ta sin tillflykt till det diffusa, utan med hjälp av breda penslar som avsiktligt skapar abstrakta geometriska fält mitt i allt det naturalistiska. Det är återigen smärtsamt vackert. Det är lysande.”

Michael Hancock
Nya Åland 2019

Skrotdjur och akvareller i harmoni

”Anette Gustafsson säger att hon söker en enkelhet i bilderna. Här får detaljerna stå tillbaka till förmån för de grova penseldragen. – Jag jobbar mycket vått i vått och låter de större målningarna torka i olika vinklar på stora skivor så att färgen ska rinna som jag vill. Många känner säkert till hennes skärgårdsakvareller sedan tidigare. Den här gången finns även andra landskapsmiljöer med, skogen är ett exempel.”

Annika Kullman
Ålandstidningen 2019

Blickar djupt i elefantens öga

”Elefanten är ju ett fascinerande urdjur med grov hud, med spännande struktur, förklarar hon och stryker med handen över ett gråsprucket elefantben på en av bilderna. Men det är inte elefanter i sig hon vill måla, utan individer. – Jag vill komma riktigt nära och skapa porträtt. Det börjar med ögonen, berättar hon.”

Petter Lobråten
Ålandstidningen 2019

Blandat och bländande på Skarpans

”Det tycks vara huden hon har gått igång på. Elefanterna har hon träffat på i Thailand och tagit med sig känslan av hem. Hon målar ur minnet och har försökt överföra den där veckiga urdjurs-känslan – elefantvarats olidliga tyngd – till de stora styva akvarellpappren. Hon representerar konstnären som är sin egen gruva – hon gräver inåt och ser vad hon får fram, i nästan samma förundran som åskådaren.”

Michael Hancock
Nya Åland 2019

Elefanter på Skarpans

”När hon har gjort sina elefantporträtt har hon gått hårt åt materialet, hon har ristat och skrapat i akvarellpappret för att få fram elefantens skrynkliga hud med veck, rynkor och hårstrån. Det är individen hon försöker fånga i varje målning och bakgrunden saknar i sammanhanget helt betydelse, den lämnas mestadels helt vit, omålad.”

Eva Nyberg
Ålands Radio 2019

Reportage i Ålands Radio

“Att ett plus ett kan bli tre får man åter bevis för i den nya utställningen på Ålands konstmuseum. Kombinationen av Anette Gustafssons stämningsfulla landskapsmålningar fulla av ljus, rymd och dagrar och Johan Karlssons djurskulpturer av metallskrot är mycket slående.”

Eva Nyberg
Ålands Radio 2019

Väsby Konsthalls Akvarellstipendium 2017

“Anette hämtar sin inspiration i naturen, oftast vid havet och i öppna landskap. Hon låter sina känslor rinna över papperet. Hon är fascinerad av ljuset och stämningar, av det föränderliga. Hon älskar det stora formatet, där hon styr pigmenten med breda penslar och mycket vatten. Akvarell är hennes material.”

Väsby Konsthall
2017

Akvarellmålaren som söker nya vägar

”När vi möts har hon just blivit antagen till Nordisk Akvarell 2016 med två bilder, båda föreställande elefanter. Ett motiv som hon just nu är helt fascinerad av och vi pratade omgivna av elefantakvareller där jag fick behärska mig för att inte klappa deras realistiskt sträva hudar.”

Jaqueline Stare
Akvarellen 2016

Elefanter och landskap på Lilla K

“Färgskalan går i mjuka blå och bruna toner, med ett disigt ljus som skapar en vemodig och eftertänksam stämning. Hennes landskap är öde, med vidsträckta vattenspeglar, bulliga moln mot en vid himmel och klippformationer i hemlighetsfullt ljus.”

Margaretha Levin Blekastad
Norrtelje Tidning 2016

Aktuell med Europafrimärket Skog, Posten Åland

”Åland är nästan täckt av skog. Nästan 60% av Åland är täckt av skog så årets Europatema passar Posten Åland perfekt! Konstnären Anette Gustafsson har avbildat en vacker skogsrand… Det här är Anettes andra frimärke för Posten Åland.”

Ålandsposten Frimärken
2016

“Jag är inte intresserad av soliga blå himlar”

”Anette Gustafsson har ett särskilt öga för naturens nyansskiftningar och ljusspel… På staffliet står en akvarellmålning med björkar i ett varmt gult morgonljus, ett vårljus med blå skuggor över snön… Som betraktare känner man igen sig, men bilden är filtrerad genom Anettes inre.”

Sara Borg
Allt om Roslagen 2011

Nordiska Akvarellsällskapet

”Jag har mött många som började måla redan som barn och som ser sitt måleri som en självklar del av deras tillvaro. Jag har dock aldrig träffat någon som så envist och ensamt sökt sig fram i sitt bildskapande som Anette Gustafsson. Hon har samma känsla när hon målar, som hon har när hon är ute i naturen. Det blir ett slags meditativt tillstånd som är absolut nödvändigt och som berikar hennes liv.” ”Ibland är hon expressiv i färgen, ibland mjuk och skimrande, allt mindre påtagligt realistisk som i många tidigare Rödhamnsakvareller. I en del senare målningar finns en dragning åt kubism och abstraktion i spelet mellan ytor och atmosfär, i andra fasta konturer.”

Jaqueline Stare
Akvarellen 2010

Med havet som inspiration

”Frimärket ”Dykning” är Anettes första frimärke. Men hon har också tidigare målat beställningsjobb. – Det har både för- och nackdelar. Det roliga är att man ställs inför en annan motivkrets och ska hitta det kreativa där, det känns nytt! Och det är ju givetvis också en uppskattning och en bekräftelse att jag blir anlitad.”

Ålandsposten Frimärken
2010

Mjuka toner från skärgården

”Tonen är dov och lite disig. Stillsamt dröjande. – Jag söker efter det där som man nästan bara anar, färg som glimmar till en liten sekund, säger Anette Gustafsson.” ”Hennes akvareller har en dov och stillsam ton. En stämning av eftertanke och vila i närheten till naturen. Ljuset är milt, med en känsla av senhöst och skymning.”

Margaretha Levin Blekastad
Norrtelje Tidning 2009

”Anettes känslor rinner över pappret”

”Nu visar Anette Gustafsson stämningsfulla akvareller på Galleri Lugn & ro i Eckerö. Med sin personliga stil höjer hon nivån på åländsk akvarellkonst med flera meter.” ”Inne i kaféet på Eckerö post- och tullhus står inramade akvareller i dova färger som berör djupt och öppet. De flesta motiv är hämtade ur skogen framför Anette Gustafssons fönster i hemmet i Norrtälje. Men de är inte avbildande utan uttrycker istället en känslostämning i utrymmet mellan träden, marken och himlen.” ”Jag tittar mig omkring på Anettes lockande landskap och tänker att många kan måla i akvarell, men inte alla kan berätta någonting med vattnet och färgerna. Det gör Anette.”

Benita Mattson-Eklund
Ålandstidningen 2009

”Akvareller från Rödhamn sammanställda i vacker loggbok”

”När Anette Gustafsson fångar Rödhamn i akvareller så är det just ljusets lek över landskapet som är det intressanta. Solljus genom en lucka i molnen träffar väggar och tak på husen och får dem att vibrera och lysa av det oväntade ljuset. Några sekunder senare är det ljusspelet borta och ersätts av en dovare färgskala. Det blir väldigt tydligt när man bläddrar i den pinfärska akvarellboken.”

Benita Mattson-Eklund
Ålandstidningen 2008

Galleri Stenlund

”Anmärkningsvärt hur många goda akvarellister man ser just nu på gallerierna. Om utrymme funnes kunde fler av dem bli omnämnda, men att förbigå Anette Gustafsson vore helt galet. Hennes målarrevir är skärgården: speglingar i vatten, himlar i kvällsljus, segelbåtar i stilla hamnar, lanternor som sprider ett genomträngande ljus i töcken och dimma – ett ljus – och skuggspel som är avspeglingar av inre tillstånd, inte verklighetstrogna avbildningar. Den förr lite brunmurriga färgskalan har bytts mot en något ljusare. Som självlärd har Anette Gustafsson uppövat en imponerande färdighet.”

Lars-Erik Selin
Svenska Dagbladet 2003

Konstnärinna med havet som arbetsplats”

”… den starka känsla för naturen som är så omisskännlig i Anettes verk, är en känsla de allra flesta kan känna igen och förstå. Det har sagts att en konstnär är den som ser skönhet där ingen annan ser den. Själv skulle jag vilja säga att en konstnär är den, som inte bara ser den utan också förmår visa andra den skönhet som vi inte upptäcker av oss själva. Och det förmår Anette Gustafsson göra.”

Mats Hedström
Norrtälje Magasinet 1999

”Fascinerande bildskildring från resan över Atlanten”

”Framförallt frapperas man av att hon lyckats skildra de fantastiska växlingarna i ljuset i sina luftiga och känsligt utförda akvarellmålningar. Att Anette Gustafsson väl tagit till vara veckorna på havet visar den variationsrikedom hon visar i sina bilder. Med akvarellpenseln fångar hon snabbt det till synes ständigt skiftande färgspelet.” ”Man kan tycka att motivvalet borde bli ganska begränsat ombord på ett ensamt fartyg mitt ute i Atlanten, men Anette Gustafsson bevisar motsatsen. Hon hittar ständigt nya vinklar. En del av bilderna skildrar förstås också arbetet ombord. Men allra mest tilltalad tycks hon ha varit av att ta del av de färgsymfonier som utspelar sig kring henne och där fartygets olika delar ofta får utgöra förgrunden.” ”Hon blir på något sätt allt friare och djärvare, mer respektlös.”

Esse Jansson
Norrtelje Tidning 1996

Anette Gustafsson

Watercolor Artist

Mobile

+46 70-602 39 83

Email

anette@anettegustafsson.com

Pin It on Pinterest

Share This